Ένα ιστολόγιο για το χωριό Σπάτα Αχαΐας

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Άγιος Νικόλαος Σπάτα (Γεωγραφία)


Το Σπάτα είναι ένα μικρό, όμορφο, γραφικό χωριό στα σύνορα των Νομών Αχαΐας και Ηλίας και σε υψόμετρο περίπου 350μ από την επιφάνεια της θάλασσας.

Απέχει περίπου 50 χιλ. από την Πάτρα και 30χιλ. από την θάλασσα του Ιονίου Πελάγους.

Τρεις διακλαδώσεις ανατολικά της εθνικής οδού Πατρών Πύργου οδηγούν στο χωριό.Η μία από τα Καρέικα, η άλλη από το Λάππα και σμίγουν στα χωριά Ματαραγκα και Κεφαλεικα.

Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει και μετά το χωριό Αγ. Κωνσταντίνος σμίγει με την άλλη διακλάδωση, που ξεκινά από την βάρδα και οδηγεί στο χωριό και στο Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. Η απόσταση του χωριού από τις διακλαδώσεις αυτές της εθνικής οδού είναι 17 έως 20 περίπου χιλιόμετρα.

Το χωριό είναι χτισμένο στην νοτιοδυτική πλαγιά ενός βουνού που αποτελεί της Ρουπανιάς, προβούνι της Μόβρης και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο οροσειρές βουνών της Μοβρης και του Μύτικα προς τα βόρεια και του Αϊ Λια της Δαφνιάς και του Γαρίζα προς τα νότια. Οι οροσειρές αυτές εκτείνονται προς τα δυτικά και αποτελούν συνέχεια του ανατολικού ορεινού όγκου που είναι προέκταση της Μόβρης.



Έτσι σχηματίζετε ένα ημικύκλιο σύμπλεγμα βουνών στις τρείς πλευρές σε σχήμα πετάλου ενώ κάτω προς τα δυτικά απλώνετε ο κάμπος της Ηλίας και της Αχαίας και ανοίγεται μεγαλοπρεπή η θέα προς την θάλασσα του Ιωνίου Πελάγους. Το μάτι δεν σταματά πουθενά, όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός, στο βάθος διακρίνονται, οι κορυφογραμές των βουνών της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Ημιορεινή περιοχή, Συνδυασμός κάμπου και βουνών. Η βλάστηση στα βουνά, αλλού είναι χαμηλή και αραιή, αλλού ποιο πυκνή και πλούσια από κάθε λογής θάμνους και δένδρα.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο. Τα κάτασπρα πέτρινα σπίτια του χωριού με τα κεραμίδια φαίνονται σα να σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά το ένα πάνω στο άλλο στην πλαγιά προσδίδοντας στο άλο τοπίο μια αίσθηση γαλήνης και απλότητας.

Στην άκρη του χωριού προς την βόρεια πλευρά, βρίσκετε η κεντρική εκκλησία, αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου και στην γιορτή της στις 15 Αυγούστου έχει καθιερωθεί να γίνετε και το πανηγύρι του χωριού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει